EkaerBlog

Közérthetően az EKAER rendszerről

Pontosan kié is a felelősség? I.rész

2015. február 11. 14:26 - EkaerBlog

Az egész EKAER egyik legnagyobb jelenlegi állás szerinti rákfenéje az a felsősség kérdése.

Rengeteg előadást hallottam, több tanácsadó céggel beszéltem a felelősség témakörét illetően, sőt a NAV álláspontját is ki kértem, de igazából koherens, pontos mondás egyszerűen NINCS!

NO vegyük át pontosan miről is van szó, kik üthetik meg a bokájukat 1. rész! azok, akik közösségen belülről hoznak be árut (mindegy a paritás és hogy anya cég vagy beszállító) fogalmuk sincs pontosan MIT, MIKOR és MILYEN járműre tették rá. Lehet, hogy épp egy szerb vagy bulgár Milics kapja a fuvart, akinek aztán fogalma sincs arról, hogy a HUGO-n kívül más csoda is várja. Pedig várja. Átlépi a magyar határt és „lekapcsolják” az ÁFA éber őrei. Csórónak fogalma sincs miről van szó, felhívja a spedit, aki tojik a magyar rendszerre. Addig áru tovább nem megy még nincs történés. Az idő ketyeg a kötbérek ketyegnek minden oldalon. Ha a spedi jó fej felhívja a gyárat vagy a beszállítót, hogy áll a cucc. Ekkor, ha gyorsak is szólnak annak a drága címzettnek, hogy figyu, lépj be a NAV-os felületre és kérj EKAER számot itt a rendszám és a többi adat (ha tudják hogy ezek kellenek, ha nem tudják akkor ez még pár telefon, nyílván nemzetközi tarifával) Ha nem kapunk 500-as hibát, akkor lesz egy EKAER szám. Ez jó hír. Ezt fel kell még vezetni a fuvar levélre. Erre még nincs gyakorlat, gondolom Milics tollal ráírja, hogy tessék. Ellenőr nyugtázza ellenőrzi, jó esetben minimum elenged és elnézést kér hogy feltartott, vagy mulasztási bírságot szab ki a CÍMZETTNEK!!! (annak, akinek ugye gőze sincs!!!) de hát ő a kötelezett, majd akkor vált spedit, mert azt olyan könnyű váltani, nem beszélve, hogy biztos drágább lesz. Na persze.

Tehát az érintettek között, gyár/beszállító, logisztikai cég, fuvarozó, sofőr, címzett a felelősség jelenleg úgy oszlik meg, hogy a CÍMZETT mindent visz úgy, hogy az összes információ lánc elején van. Ha ott nincs adatszolgáltatás akkor bizony gond lehet. Rosszhiszeműségből ezzel még vissza is lehet élni…

 

HA van tapasztalatod, oszd meg sokaknak segítesz vele!

A következő rész a munkavállalói felelősséget feszegeti

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ekaer.blog.hu/api/trackback/id/tr257161255

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása